Monday, August 11, 2008

YENI BIR NISH

Deyishen dunyamizda Azerbaycanimiz da deyishir. Dilimiz, adetlerimiz, enenelerimiz ve s. deyishir. Men chox da pan-Qerbistan olmadigimdan, kimlere gore ise "kendchi"yem. Lakin sozum kendci olub ve ya olmamaqda deyil. Sozum budadir ki, madam ki, deyishirik, bu deyishenlerin uzerinde niye qazanmayaq ki? Sonra da gorerik ruslar demishken "kto kogo?". Burada sohbet aldatmaqdan yox, dunyada seks ve gulushden sonra en cox hezz veren eqli ustunluyu numayish etdirmekden gedir. Beli bu hissleri kechiren insan eger uzerinde bir az yaxshi ishlese, sagini-solunu rendelese ozune buldozerin acha bileceyi yoldan da
genish yol achar. Demeli gelek menim yeni teklifime.
Son zamanlar feminizm artir, qadinlar kishilerle beraber FIE-na (faydali ish emsali) malik olurlar. Bir az once qadinlar arasinda ABSh-Chin (bu reqabet haqqinda da vaxtim olsa bir yazi yazaram ;)) basketbol oyununa baxirdim. Basketbolu sevsem de, oyuna baxa bilmedim, cunki qadinlarin ezeleleri ilk once gozumu, daha sonra ise medemi bulandirdi. Yaxshi ki, beynime chatmadi bu bulanti. Qadinlarda gormeye alishdigimiz incelikden ve en esasi qadinliqdan
hemin meydanchada bir eser-elamet yox idi. Bax sozum de bu qadinlar haqqindadir. Bir cox qadin gunumuz etibarile teessuf ki, lazimi diqqete ve deyerlendirilmeye mehrumdurlar. Burada yalniz onlarin yox, cemiyyetin de, sheraitin de, muhitin de, ekser hallarda ise biz - kishilerin de dirnaq arasi "emeyi" az deyil. Bax bu tenha qadinlarin elinde pul cox dovriyye edir (pulun hardan gelib getdiyi haqqinda hech bir hipotez yurutmek niyyetinde deyilem). Bax hemin bu pullarin idare edilmesinde, onlarin gelirli dovriyyesinde cox bilikli qizlara ehtiyac var. Burada teleb olunan ve eminem ki, yaxin gelecekde mutleq suretde teleb olunacaq bu qizlarin biliyi bir tek maliyye ve bank ishi ile kifayetlenmeli deyil. Onlar sosiologiyani da, NLP-ni de, etikani da, estetikani da cox yuksek seviyyede bilmeli ve bundan daha da yaxshi seviyyede tetbiq etmelidirler. Ozu de bu nishin "sakinleri" hech de cox pul hevesinde deyiller. Bunlarin ferqi ondadir ki, bunlar "pul daha cox pul getirsin" prinsipi ile deyil, "pulum nece batmasin" prinsipi ile yashayirlar. Bu terz meseleye yaxinlashma ise nedense mene sagdan ve ya soldan inteqrallamagi yadima salir :) belke de riyaziyyata sevgimden ireli gelir. Bu pullarla da ki, eger qizlarimiz ayliq 2% ved ede bilseler, demek olar ki, sozun heqiqi menasinda yashadilar :)
P.S.
Belke de bu terz baxishlarim bir coxlarinizin tenqid ateshine meruz qalacaq, lakin Isa peygemberin de dediyi kimi - kto iz vas bezgreshen, pust' pervim brosit kamen'. Lakin bu peshenin heqiqi peshakarlari eger bu xidmeti layiqince ve en esasi vicdanlari yol verecek seviyyede (sohbet "yipranmamish" vicdandan gedir) yerine yetirseler, tekce ozleri ucun deyil, hem hemin nish ucun, hem de ki, bir vetendashliq adina cox ugurlu qedemlere imza atacaqlarina eminem.

3 comments:

SoNa said...

QWERTY, "ayaqustu, telesik yazilan" bu meqalene ele ayaqustu bir komment - MUTHISH! YEni fikir, yeni soz, ferqli yanashma terzi gorende (esidende) insanin beyni acilir. Teshekkur! Yene doyamadiq. Ardi gelsin. Ugurlar!

qwerty said...

Sona, yazima ilk kommenti ele senden gozleyirdim :)
sadiq oxucuma teshekkurler :D

MAGNUS said...

Ferqli ve ince yanashma teleb eden movzu...Bravo