Thursday, November 22, 2007

Google

Google... Menim ucun bu shirket internetin sinonimidir. Bu saytla ilk defe olaraq 1998-ci ilde tanish oldum, o vaxtlar hele onlar "cemi" 2 milyon web-page uzre axtarish edirdiler, onu gorende bir mektebli kimi cox turkler demish "shashirmishdim"... Daha sonra web-pagelerin sayi 8 milyona cixdi... Bu iki Stenford dahisinin etdiyi o vaxtdan mene interneti sevdirdi, istenilen melumati axtarib tapmaq sanki bir oyuncaq kimi idi... Daha sonra ise Google-un diger unikal layiheleri geldi ne geldi.... Her biri gundelik heyatimizda elave vaxt itirmekden bizi "qorudu". Ola bilsin ki, yaranma tarixlerine gore sehv ede bilerem, lakin Page ve Brinin bu ekspansiyasi onlara ancaq simpatiyani daha da artirirdi.
Yahoo-nu Google-dan evvel tanisam da, daha sonralar yahoo-da search ederken ashagi barda google-a istinad etmesi Google-un boyukluyunu gosterdi.
Daha sonra shekil axtarishini asanlashdiran Google Images layihesi. Ne qeder populyar oldugunu bu gun KIV, shexsi prezentasiya, layihe hetta web-saytlara shekil lazim olarken istinad sayindan hesablamaq mumkundur. (Oradan shekil goturerken ne qeder muellif huququnu pozdugumu yadima salarken utanmagdan adamin gulmeyi gelir :)))
Sonra ise Adwords ve Adsense layiheleri geldi, duzdu o vaxt sadece innovasiya baximindan maraq dogururdusa, daha sonra ishimde de az komek etmedi.
Daha sonra print.google.com... Ilkin vaxtlarini tuta bildiyimden bir neche kitabi oxuya bilmishdim, lakin sonralar kitab evleri ve neshriyyatlar usyan qaldirdigindan layihenin maragi itdi, hele o vaxt usyanchilarin bashinda duran qadin demishdi "indi eger onlar kitablari skan edirlerse, sabah kinolari da yerleshdirecekler, gorum Hollywood ne deyecek" Duzdu bu mehkeme prosesi kitabchilarin xeyrine bitse de, iller sonra Google video izlemek shansini da istifadechilere teqdim etdi, lakin bu defe ozu qaldi kenarda, istifadechiler bir-biri ile bolushmeye bashladilar.
Hemin vaxtlar Google Groups da cixdi, lakin yahoogroups-a daha cox bagli oldugumdan orada cox da mesken salmadim )))
Sonra ise video.google.com geldi, youtube filan yox idi ve cox maraqli gelirdi. Esasen heftenin birinci gunleri girib heftesonu kechirilmish futbol oyunlarinin qollarina baxardim :) (belelikle shenbe ve bazar gunu minimum 90 deqiqe qenaet etmish olurdum)
maps.google.com layihesini gorende ise artiq ne olur olsun Google-a CV gondermek isteyi yaranirdi )))) bu xidmetin komeyini Avropada bir sheherde gedeceyim bir yer var idi, ve aeroportdan ora en qisa nece ne cur getmeyi deqiq oyrenerken hiss etdim. (Page ve Brinin olulerine hidayet)
Getdikce oxudugum jurnallarda, universitetde her defe google-a istinad artiq onu internetin sinonimi etmishdi, bezen ise hetta komputer ozu bele google-suz menasiz gelirdi (oyun oynamaq vaxti kechdiyindendir yeqin ki :-)
Maps-dan sonra ise hamimizin bildiyi earth.google.com geldi.
Ilk gmail invitationu ise MQU-da teorver (ehtimal nezeriyyesi) muellimimden almishdim. Il 2004. Onda onunla genish muzakire edirdik onlarin ishletdiyi alqoritmleri, duzdu riyaziyyat terefinde pas etsem de, mentiqi alqoritmlerini anlayarken adamin beyni achilirdi.
Sonra ise finance.google.com geldi. Bu google-un en cox istifade etdiyim layihelerinden birine cevrildi, ve tekce nezeri deyil, maddi baximdan da inkishafima sebeb oldu.
Sonra ise Google Talk ve elbette ki, youtube geldi..
Google-un inkishaf siyasetini beyendiyimden artiq 3-4 ildir ki, internete giren kimi ishim oldu olmadi "sifteni" google.com-la edirem ))))
Duzdu daha sonra Forbes-den Orkut layihesi haqqinda da oxudum, lakin maraq dogurmadi, amma mehsul Braziliya, Meksika ve Hindistanda yaman populyar idi.

Xulase olaraq demek istediyim, gorduyunuz kimi iki cavan 25 yashlari bele olmamish telebenin elmi-innovativ ideyasi onlari iller sonrasi Amerikanin en varli 20 adamindan biri etdi. Herchend bashlayarken yataqxanadan bashlamishdilar. Gorunduyu kimi, her bir ideya ve fikir yalniz reallashdiqda deyerli olur. Indi bir coxumuz biznese atilib pul qazanmaq isteyirik, lakin ilk once ofis, sekretarsha, qalstuk, mashin kimi "esas" meselelerin arxasinca qachiriq, hansi ki, hemin sermaye mehsul/xidmetin promotion-una xerclense daha effektiv olar. Amma nedense bize kicik bir otaqdan, bir qarajdan bashlamaqdan cekinirler (ichi men qarishiq :-( )
P.S.
Bu bloqa gore Google-dan hec bir maddi ve ya diger stimul verici vesait alinmayib. Bu sadece bir shirketin qisa bir muddet erzinde 200 milyard dollar kapitalizasiyasi olan bir div halina gelme yolunun shexsi sherhlerle ortaya qoyulmasi idi.
P.P.S.
Istenilen layihe ucun elmi-praktiki biliklere sahib, ideya ugrunda gece-gunduz chalishmaga hazir olan, bazarin telebat nebzini duzgun tuta bilen kadrlariniz varsa (bu hetta iki nefer de ola biler) durmadan shirketi qeydiyyatdan kecirin (ustelik gelen ilden daha da asan prosedurlar quvveye minir) ve bashlayin fealiyyete.
P.P.P.S.
Ugur qazanib qazanmamaginiz ise dogru ve duzgun biznes strategiyanizdan ve en esasi sferanizda chalishan top menecerler arasinda guvenilen, etibar edile bilen ferdler halina geldikde mumkundur. Cunki hemin ferdler de biznes adamlari olsalar da, saat 18-00dan sonra normal bir insandirlar, ve hec kim bu dunyada sozunu etibar ede bilmediyi adama ne bir xahishini, ne bir qullugunu, ne de ki helem bir qepik pulunu bele etibar etmez.

2 comments:

Aygün İslamzadə said...

Burda teze yazi gormek uchun qapi qapi gezib imza toplamalayimsa, de indiden bashlayim:)

Javid said...

cox beyendim analizi ehsen size